mandag 14. mai 2012

Maitur i Trøndelag

Ei ringand har ligget i Klingsundet i Snåsavatnet en ukes tid nå, og lørdag ble fristelsen for stor. Terje Gimnes stilte med automobil, og etter litt leting ble anda funnet sammen med en liten flokk toppender ved Kvam. En nydelig fugl, men observasjonsavstanden ble litt lang til de helt store bildene for min noe begrensede optikk.

Ringanda kan skimtes som nr. tre fra høyre. Legg merke til grå flanker, hodeform. Trykk på bildet for større visning.
Forøvrig er det ingen tvil om at Nord-Trøndelag huser noen fantastiske fuglelokaliteter som er vanskelig å finne lignende av i Sør-Trøndelag. Mengder av ender, inkludert svartender og haveller i full sommerdrakt i Klingsundet, og gode antall horndykker og storlom.

Horndykkere i Leksdalsvatnet
På vei til Leksdalsvatnet for å kikke etter amerikakrikkanda som har hatt tilhold der noen dager, kom vi over en enorm flokk heilo - antagelig godt over 1000 individer - på et jorde. Sluddbyger og sur nordavind gjorde søket etter krikkanda litt halvhjerta, så vi satte nesa mot Selbu der en annen amerikakrikkand har hatt tilhold. Til tross for mer grundig leting denne gangen, ble det dårlig med amerikanske ender. Jordugle, fjellvåk, spurvehauk og litt vadere i form av blant annet sandlo, myrsnipe og småspove var likevel plaster på såret. En ærfugl var også noe uventet i Selbusjøen, selv om det er trekktider for ærfuglene som trekker mellom Trondheimsfjorden og Østersjøen nå.

Fjellvåk over Selbu. Trolig en voksen hunn, bl.a. på bakgrunn av karakterer som lite flekking på undervinge og fremtredende mørke karpalflekker. Hunner har i snitt mørkere bryst enn hode, mens hanner er tegnet motsatt. Denne karakteren er vanskelig å avgjøre på denne fuglen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar